CREȘTEREA PUILOR DE CARNE

CREŞTEREA PUILOR DE CARNE

Avantajele utilizării furajelor viva:

*materii prime naturale

*reţete performante, echilibrate optim nutriţional

*conţin extracte naturale de plante

*proteină vegetală cu digestibilitate ridicată

*furajele nu conţin făinuri proteice animale, antibiotice sau alte substanţe interzise,

*furajele sunt fabricate şi distribuite conform standardelor de calitate ISO 22000

*furajele granulate sunt consumate cu plăcere de către pui

*pui cresc deosebit de mari, sănătoşi şi au carnea gustoasă

ADĂPOSTUL

*Să fie curat, dezinfectat şi încălzit înainte de sosirea puilor

*Protecţie împotriva rozătoarelor cu plase de sârmă.

*Să ofere spaţiu de cazare suficient pentru numărul de pui, respectiv maxim 15 pui /mp.

AŞTERNUTUL

*Pentru aşternut se pot folosi talaj de lemn, paie de cereale sau coji de floarea-soarelui.

*Se aşează uniform talajul sau paiele (uscate, curate) într-un strat de 10 cm.

*Se amplasează hrănitorile şi adăpătorile pe aşternut (sub bec), acestea se vor ridica pe masură ce puii cresc, pentru ca ei să poată consuma uşor apa şi furajele. Înălţimea adăpătorilor şi hrănitorilor va fi reglată astfel ca marginea de jos a acestora să fie la nivelul spatelui puilor.

LUMINA

*Se asigură cu ajutorul becurilor. Durata luminii va fi de 24 ore/zi în prima săptămână, apoi 20-24 ore/zi, calculându-se un necesar de 5-10w/mp. Cele mai utilizate surse luminoase sunt becurile infraroşii care furnizează lumina potrivită pentru pui şi totodată asigură şi căldura necesară. !Nu folosiţi becuri de intensitate prea mare (peste 100 W) deoarece lumina intensă stresează puii şi poate declanşa canibalismul.

FURAJAREA ŞI ADĂPAREA:

*Hrănitorile şi adăpătorile se vor amplasa sub sursa de lumină pentru a favoriza găsirea şi consumul hranei. Furajele recomandate pentru pui sunt următoarele:

*0 - 3 săptămâni FURAJE STARTER BROILERI  *NC 1151

*3 - 5 săptămâni FURAJE CREŞTERE BROILERI *NC 1152

*   >5 săptămâni FURAJE FINISARE BROILERI    *NC 1153

*Noi producem atât furaje din gama “INTENSIV” (ex. NC 1310) recomandate pentru cei care doresc să obţină pui de peste 2 kg la 40 de zile, cât şi furaje din gama natural (NC 1151, NC 1152 și NC 1153), cu ajutorul cărora se obţin, de asemenea, rezultate foarte bune, respectiv pui de peste 2 kg la 45 de zile. Toate aceste furaje sunt produse din ingrediente naturale, verificate şi de foarte bună calitate, ceea ce asigură obţinerea unor pui sănătoşi şi carne cu o savoare deosebită.

Pentru cei care dispun de cereale proprii oferim CONCENTRAT STARTER CREȘTERE PUI  CC 1115, care se amestecă cu cereale măcinate astfel:

1 parte  + 2  părţi cereale la puii de la 1 zi la 3 săptămâni şi

1 parte  + 3  părţi cereale la puii peste 3 săptămâni.

*Apa se asigură la discreţie, permanent proaspătă. Pentru a evita deteriorarea aşternutului şi udarea puilor vă recomandăm să folosiţi adăpători destinate puilor, comercializate în magazinele de furaje. Nivelul adăpătorilor se ajustează o dată cu creșterea puilor.

*În prima săptămână de viaţă se pot administra complexe polivitaminice (ex. Jolomax) 1 ml la 1 litru apă, iar până la 3 săptămâni recomandăm administrarea de acidifianţi (care se găsesc în magazinele noastre) în apa de băut, pentru prevenţia infecţiilor digestive şi pentru îmbunătăţirea digestiei.

 

 

TEMPERATURA

*Se asigură obligatoriu temperatura de 30-32oC în prima săptămână de viaţă, după care se scad câte 2oC/săptămână. Este important să folosiţi becuri infraroşii (pe care le găsiţi şi în magazinele noastre), care încălzesc eficient puii şi furnizează totodată intensitate luminoasă potrivită. Un bec infraroşu are cca. 6000 ore de funcţionare (conform prezentării producătorilor), deci o durată lungă de viaţă si un consum mic de energie, ceea ce înseamnă economie şi eficienţă. La un bec infraroşu de 250 W se pot încălzi 50 de pui, chiar în cazul în care încăperea nu este foarte bine încălzită. Atunci când puii sunt răspândiţi uniform în spaţiul de creştere  temperatura este normală. Dacă însă puii stau adunaţi, îngrămădiți unii în alții, înseamnă că temperatura din spațiul de creștere este prea mică, iar dacă au ciocurile deschise, respiră des şi stau pe marginea locului de creştere temperatura este prea mare.

Puii nu-şi pot asigura necesarul de căldură în primele 14 zile, perioadă în care nu se admit abateri de la temperatura optimă de 30-32oC.

 

Tratamente şi recomandări:

*Densitatea recomandată este de 15 pui/mp (după vârsta de 3 săptămâni).

*Se calculează 50 pui/hrănitor şi 50 pui/adăpătoare (modele comercializate în magazine).

*Puii de carne se pot vaccina contra Pseudopestei aviare la 10 şi 21 zile şi împotriva Bursitei infecţioase la 14 zile. Vaccinurile sunt administrate de către medicul veterinar.

*NU creşteţi mai multe categorii de vârstă în acelaşi spaţiu.

*În cazul apariţiei unor semne de boală adresaţi-vă imediat unui medic veterinar.

*Nu administrați antibiotice la pui decât în caz de îmbolnăvire, la recomandarea medicului veterinar.

Urmăriţi  dacă aţi asigurat condiţii bune de creştere la puii de carne, verificând corelaţia dintre vârstă, greutatea realizată şi consumul de furaj:

 

Vârsta - zile

7

14

21

28

35

42

Greutate – grame*

180

450

850

1400

1900

2400

Consum furaj – grame*

170

520

1150

2065

3250

4650

*aceste cifre au caracter informativ, realizarea lor fiind determinată de mai mulţi factori.

Probleme care apar în cazul neasigurării condiţiilor corespunzătoare de creştere sau în cazuri de boală:

*Efectiv neuniform, pui mici: temperatură inadecvată/ spaţiu prea mic/ ventilaţie necorespunzătoare/ aşternut mucegăit/ adăpare deficitară/ hrană insuficientă, alterată/ aer prea uscat/ lumină insuficientă / tulburări de metabolism.

*Probleme respiratorii: umiditate ridicată/ prezenţa mai multor categorii de vârstă în acelaşi spaţiu/ aer viciat (gaze de fermentaţie, dioxid de carbon, amoniac) / boli infecţioase/ temperaturi prea mari sau prea mici.

*Diaree: apa sau furaje contaminate/ apa prea rece sau prea caldă/ aşternut rece, mucegăit sau murdar/ boli infecţioase sau parazitare.

*Tulburări de mers: spaţiu prea mic/ boli nutriţionale/ carenţe minerale/ lumina insuficientă/ aşternut murdar/ boli infecţioase.

*Moarte subită: lipsa aerului, acumulări de gaze nocive/ lipsa apei/ căldură excesivă/ boli infecţioase/ accidente tehnologice (ruptură de aortă,stop respirator)/ asfixie mecanică.

*Canibalism: spaţiu insuficient/ căldură excesivă/ factori de stres (zgomote, rozătoare, câini) / carenţe minerale/ lumină prea intensă.

Dacă doriți să ne trimiteți un mesaj, sau să ne adresați o întrebare, completați formularul de mai jos: