Se administrează la: | miei peste 6 săptămâni |
Tip de produs: | furaj complet / nutret combinat |
Utilizare: | se administrează ca atare, la discreţie |
Consum estimat/miel: | vezi ghidul de creştere |
Compoziţie: | Proteină - 16,61%; Energie - 7,62 MJ/ kg; Coccidiostatic - Absent |
Cresterea ovinelor |
Gestatia la oaie dureaza 150 de zile, cu variatii de la 140-160 de zile. În prima luna de gestatie se va pastra acelasi regim de îngrijire si hranire din perioada de monta, pentru prevenirea avorturilor, foarte frecvente în aceasta perioada. În luna a 2-a si a 3-a de gestatie, nivelul de furajare poate fi mai mic cu cca. 30% fata de cel aplicat în perioada de pregatire pentru monta si de monta. Pentru o oaie de 50 kg greutate corporala, cu o productie de 4 kg lîna:
Fatarea la ovine Cu 2-3 saptamîni înainte de fatare oile se "codinesc" prin tunderea lînii din jurul ugerului, de pe coada si din jurul cozii, pentru asigurarea igienei suptului si mulsului. Se pregatesc adaposturile pentru fatare realizînd un compartiment pentru oi gestante, o maternitate si un compartiment pentru mieii "zburati" (de la 0 - 30 zile). În maternitate se vor amenaja boxe individuale de fatare, cu dimensiunile de 1,20 m/0,6-0,8 m. Compartimentul de întretinere a oilor fatate cu miei "zburati" se amenajeaza în boxe comune, asigurînd pentru fiecare oaie cu mielul respectiv, o suprafata de 1,6 mp. În momentul fatarii se intervine pentru curatirea mucozitatilor de pe nari si bot, se taie ombilicul la 4-5 cm de abdomen si se tamponeaza cu tinctura de iod. Se ajuta apoi mieii sa suga obligatoriu în primele 3-4 ore de la fatare. Mielul se lasa sa fie lins de mama timp de o jumatate de ora. Dupa vîrsta de 8-10 zile mieilor li se administreaza în locuri special amenajate furaje concentrate (combinate) si fîn de lucerna de cea mai buna calitate. În cazul mieilor orfani sau gemeni în cazul în care oaia a murit sau nu are lapte, crescatorii vor apleca mieii la doici, fatate aproximativ în acelasi timp sau la date cît mai apropiate ori vor recurge la alaptartea artificiala cu lapte de vaca. Perioada de miel crud dureaza de la 0-7 zile, cea de miel mijlociu de la 7-30 zile, iar cea de miel zburat de la 30-65 zile.
Întarcarea mieilor Se face în functie de rasa, vîrsta si greutate corporala si destinatia pe care o primesc mieii (pentru prasila sau îngrasare). Se recomanda ca întarcarea mieilor sa se faca treptat timp de 4-5 zile; mieii se vor tine izolati de mame peste noapte, iar dimineata oile se mulg. În zilele urmatoare mieii se lasa cu mamele cîteva ore în timpul zilei,dar oile se mulg seara, în felul acesta se diminueaza stresul de întarcare.
În ce priveste furajarea pentru un miel de 65 de zile, la întarcare avînd o greutate medie de 15-17 kg, prevazîndu-se a înregistra un spor de 170 g/zi, se recomanda tinînd seama de sezon, urmatoarele cantitati de furaje zilnice :breitling nachbau Pentru tineretul de reproductie (3-18 luni) la grupa de greutate 20-45 kg este necesara cantitatea de 6,5 kg masa verde vara sau 1 kg fîn 0,5 kg grosiere, 2 kg suculente si 100 g furaj concentrat pe timp de iarna. La aceasta se adauga 5 g sare/zi, indiferent de sezon , care la fel ca apa, este bine sa fie asigurata la discretie, adica se vor asigura bulgari de sare pentru lins.fake uhren
Îngrasarea ovinelor În fermele mari, specializate pentru îngrasare se practica îngrasarea intensiva pe gratar fara scoatere la pasunat, folosind furaje fibroase, grosiere si concentrate furajere. Mieii (în general masculii) se introduc la îngrasare la greutatea de 12-14 kg/cap, urmarindu-se un spor in greutate de 250 g/zi, ajungandu-se în final la greutatea de 45 kg, dupa o perioada de 100-110 zile, cu un consum de furaje de 4,3 UN/kg spor. Înainte de livrare pentru carne tineretul îngrasat se tunde, obtinîndu-se în medie 1-1,5 kg lîna/cap. În cazul în care îngrasarea se face în mod traditional , într-o prima etapa berbecutii supusi îngrasarii se mentin pe pasune circa 90 zile, asigurînd 7-8 kg/zi masa verde de cea mai buna calitate, iar într-o a doua etapa se face finisarea, în timp de 50 de zile, perioada în care se exclude pasunatul; animalele se mentin la grajd si se furajeaza cu : 1 kg fîn, 1 kg grosiere, 2-4 kg suculente si siloz/zi, asigurînd pe întreaga perioada de 50 zile 4-5 kg concentrate furajere. Sarea si apa se asigura la discretie prin bulgari de sare pentru lins si apa curata la jgheaburi. Pentru îngrasarea oilor se foloseste acelasi sistem industrial asigurînd necesarul de furaj în functie de greutatea animalelor, iar în sistemul traditional, în gospodaria familiala se asigura zilnic 3 - 3,5 kg fîn si 0,3-0,5 kg nutret concentrat/cap/zi. În cazul îngrasarii pe pasune, aceasta trebuie sa asigure minimum 8-10 kg masa verde/cap/zi.replica rolex
În gospodariile crescatorilor oile în timpul iernii se cresc în ngeneral în adaposturi speciale, cu exceptia unei parti de crescatori în anumite zone ale tarii care practica transhumanta, cu o traditie foarte veche pierduta în negura vremii. Marimea turmelor se stabileste în functie de suprafata pasunilor si de cantitatea de masa verde ce se obtine pe aceste pasuni. În conditiile tarii noastre oile se pot pășuna 6-7 luni/an. Oile care se urca pe pasunile alpine pot pasuna circa 2-3 luni. Trecerea de la perioada de stabulatie la consumul de furaje verzi prin pasunat se face treptat, de la 1-2 ore în prima zi, pîna la pasunarea si furajarea exclusiva pe pasune, cu masa verde, dupa circa 12 zile de la iesirea din stabulatie. Pasunatul este bine sa se faca dupa ce se usuca roua, sa fie facut rational, pe parcele; numarul de oi pe o parcela se stabileste în functie de suprafata si productia de masa verde asigurata. Oile nu se tin mai mult de 5-6 zile pe o parcela, care se lasa apoi libera circa 20 zile pentru regenerare si se poate refolosi cînd iarba ajunge la minimum 8-10 cm.breitling replica |
Dacă doriți să ne trimiteți un mesaj, sau să ne adresați o întrebare, completați formularul de mai jos: