Concentrat Scroafe Gestante şi în Lactaţie

furaj complementar scroafe Gestante şi în Lactaţie
Cod viva: CC 2310
Se administrează la:scroafe gestante şi în lactaţie
Tip de produs:furaj complementar / concentrat furajer
Utilizare:25% Concentrat + 75 % Cereale
Consum estimat/ scroafă:vezi ghidul de creştere
Compoziţie:Proteină - 28,96%; Energie - 11,85 MJ/ kg; Lizina 1,45%, Metionina 0,55%, Calciu 3,16% , Fosfor 1,70%,

CREŞTEREA PORCILOR ÎN GOSPODĂRIE

Furajarea scroafelor

Furajele scroafelor gestante trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

1.Să asigure necesarul pentru întreţinerea funcţiilor vitale proprii.

2.Să asigure substanţele nutritive pentru dezvoltarea fătului.

3.Să furnizeze substanţele nutritive necesare pentru dezvoltarea în continuare a organismului scroafei.

Furajarea scroafelor de prăsilă

Perioada

Raţia zilnică

De la înţărcare până la montă

2,8 – 3,0 kg

De la montă până în ziua 80 de gestaţie

1,8 – 2,2 kg

Din ziua 80 până în ziua 110 de gestaţie

2,8 – 3,2 kg

Din ziua 110 de gestaţie până în ziua fătării

3 kg

De la fătare până la înţărcare

5 – 6 kg

Manopere importante imediat după fătare

*Se verifică starea generală de sănătate şi apetitul scroafei.

*Se tratează imediat scroafele bolnave sau febrile.

*Se asigură ca scroafa să beneficieze de apă la discreţie.

*Se verifică temperatura în maternitate (20 - 230C).

*Purceii vor fi ajutaţi să consume cât mai mult colostru şi beneficiază de patul cald amenajat special pentru ei (30-320C), încălzit cu bec infraroșu, rezistență electrică etc.

*Cantitatea de furaj administrată la scroafă creşte progresiv astfel ca în ziua 5 după fătare scroafa să consume 5-6 kg de hrană/zi.

*Hrănirea scroafei se face în 3 tainuri/zi.

 

Factori care stimulează consumul de furaje la purceii sugari:

*Greutatea la naştere (optim de 1500 g).

*Hrănirea cu furaje corespunzătoare categoriei de vârstă (Starter–Creştere).

*Furajarea trebuie să  înceapă progresiv, timpuriu (după 14 zile de viaţă).

*Hrana se împrospătează de 3–5 ori/zi în hrănitor.

*Atenţie la hrănitori şi modul de furajare;

- vă recomandăm folosirea hrănitorilor special concepute pentru purcei,

- dacă se folosesc jgheaburi, înălţimea maximă de la pardosea va fi de 8-10 cm,

- hrănitorile vor fi amplasate în locuri uşor accesibile şi luminoase,

- hrănitorile pentru purcei pot fi de culoare deschisă, fiind mai uşor de găsit,

- construcția hrănitorilor să nu permită pierderi/risipa de furaje,

- amplasarea hrănitorilor pentru purcei să nu permită murdărirea furajelor sau consumul lor de către scroafă – se pot amplasa într-un colț protejat de un grilaj,

- este recomandat ca purceii sa aibă, în boxa de creștere, un spațiu protejat unde se pot odihni si unde pot primi hrana separat.

*Important - să fie asigurată apa de băut de calitate şi la discreţie.

- adăpătorul să fie ridicat la 15–20 cm înălţime ,

- adăpătorul cu suzetă trebuie să aibă un debit de 0,4 l/sec.

*Asigurarea  unei surse de căldură suplimentară (bec infraroşu) în locurile de odihnă a purceilor pentru ca temperatura spațiului destinat purceilor în primele două săptămâni de viață să fie de 28–30 0C (temperatura adăpostului 18-20 0C). Utilizarea surselor de căldură suplimentară se poate reduce progresiv după vârsta de 14 zile.

*Trecerea de la un tip de furaj la altul se face prin amestecul de 1/5 din furajul nou în proporţie crescândă zilnic, astfel că după 5 zile înlocuirea să fie totală.

*Furajele vor fi depozitate în locuri uscate, răcoroase şi atenţie la termenul de valabilitate.

 

Parametri importanţi de urmărit în etapa de îngăşare

Parametri care trebuie urmăriți în vederea obţinerii unor rezultate bune în această etapă sunt ( în paranteză sunt trecute valori recomandate):

*Sporul mediu zilnic (minim 700 g).

*Consumul de furaj în îngrăşătorie (280 - 300 kg/porc).

*Consumul specific de furaje (2,5 - 3,0 kg furaj/kg spor).

*Consumul de apă să fie contorizat.

*Producţia de carne fără grăsime/grosimea stratului de slănină.

*Calitatea cărnii (procent de carne în carcasă > 53%).

*Mortalitatea în îngrăşătorie (max.3%).

*Vârsta la livrare la abator (165-180 zile).

Animalele din rase performante pot atinge parametri de producţie foarte buni, când sunt satisfăcute toate cerinţele de nutriţie și cazare.

 

Pentru îmbunătăţirea rezultatelor, în etapa de îngrăşare, propunem următoarele măsuri:

  • la îngrăşare să se introducă numai purcei sănătoşi,
  • să se asigure boxe uscate, fără curenţi sau umiditate crescută,
  • să se evite aglomerările,
  • într-o boxă se vor grupa animale cu greutate vie asemănătoare,
  • se asigură front de furajare şi adăpare corespunzător,
  • asigurarea ventilaţiei corespunzătoare
  • hrănitoarele să fie permanent curate, verificate zilnic,
  • furajele vor fi depozitate în locuri uscate și răcoroase
  • schimbarea tipurilor de furaje se face treptat în 3-5 zile

replica tag heuer

Folosiți furajele viva recomandate pentru creşterea porcilor !

Dacă doriți să ne trimiteți un mesaj, sau să ne adresați o întrebare, completați formularul de mai jos: