Cresterea curcanilor

Avantajele utilizării furajelor vivabio:

ADĂPOSTUL

AŞTERNUTUL

LUMINA

!Atenţie: în primele 2 săptămâni puii de curcă nu se orientează prea bine, de aceea trebuie să-i ajutaţi să găsească hrănitorile şi să consume hrană şi apă. În primele trei zile de viaţă este bine să urmăriţi mai atent dacă acesştia au consumat hrană şi apă din recipiente.

FURAJAREA ŞI ADĂPAREA:

TEMPERATURA

!Becurile normale pentru iluminat nu asigură şi temperatura optimă necesară puilor.
Pentru încălzire utilizaţi becurile infraroşii, optime şi foarte eficiente pentru încălzirea puilor.

Consumul de furaje şi sporul în greutate la curcani

Vârsta săptămâni Greutate

(kg)

Consum de furaj (kg) Greutate

(kg)

Consum de furaj (kg)
Femele Masculi
1 0,15 0,15 0,16 0,15
2 0,35 0,44 0,38 0,48
3 0,64 0,90 0,73 1,03
4 1,03 1,56 1,22 1,86
5 1,53 2,42 1,86 2,98
6 2,14 3,53 2,65 4,44
7 2,83 4,90 3,56 6,23
8 3,59 6,50 4,56 8,34
9 4,39 8,23 5,63 10,71
10 5,21 10,14 6,77 13,35
11 6,03 12,21 7,94 16,23
12 6,84 14,43 9,14 19,34
13 7,64 16,76 10,35 22,65
14 8,41 19,21 11,57 26,15
15 9,16 21,77 12,77 29,86
16 9,88 24,44 13,95 33,77
20 12,38 35,61 18,53 51,13

Densitatea şi temperatura în spatiul de creştere la curcani

Densitate recomandată Vârsta săptămâni Temperatura grade Celsius
Vârsta Curcani/mp 1 34
0-7 zile 20 2 30
1-6 săptămâni 10 3 26
7-14 săptămâni 5 4 24
15-20 săptămâni 3 5 20
>20săptămâni 1-2 dupa 6 16

Tratamente şi recomandări:
5 Responses

 • admin says:

  Buna ziua
  CANIBALISMUL
  La ora actuala cele mai multe situatii in care apare canibalismul la pasari, sunt cauzate de stress.
  Este adevarat ca in trecutul indepartat una dintre cauze era carenta de minerale (datorata dezechilibrelor in furajare), ceea ce face ca inca unii sa considere ca admnistrarea de calciu este solutia salvatoare.
  La ora actuala datorita furajarii cu nutreturi combinate, care contin cantitati importante de macro si microelemente, aceasta cauza este una extrem de rara, posibila in cazul unei furajari unilaterale, cu cereale pe perioada de iarna cand pasarile nu beneficiaza de iarba etc.
  Canibalismul, la pasari, poate avea mai multe cauze specifice, dintre care as aminti:
  - supraaglomerarea pasarilor
  - patrunderea unor pasari salbatice, pisici, caini, sobolani etc in spatiul de cazare
  - producerea unor zgomote puternice in spatiul de cazare sau in vecinatatea acestuia
  - lumina excesiva sau caldura foarte mare
  - manifestari nervoase – la inceput la una dintre pasari – care nedectate la timp constituie un factor de stress pentru celelalte pasari din efectiv, se copiaza acest tic nervos si fenomenul se poate extinde.
  Trebuie retinut faptul ca indepartarea cauzei este cel mai bun tratament. Acest lucru in anumite situatii este o sarcina dificila, dar chiar si asa trebuie depuse eforturi pentru a stabili posibile cauze in fiecare situatie de canibalism.
  Daca se observa ca una dintre pasari a devenit agresiva si ea constituie un factor de stress pentru efectiv, se vor lua masuri de izolare a acesteia sau chiar de directionare catre oala de gatit.
  De asemenea, trebuiesc izolate si tratate cu spray-uri cicatrizante (sau tinctura de iod, albastru de metilen etc) acele pasari care au fost atacate si deja prezinta leziuni cu sangerare. Prezenta sangelui atrage si alte pasari, astfel ca victima devine si mai atacata. De aceea trebuie izolate pasarile cu leziuni, tratate si reintroduse in efectiv doar dupa vindecarea completa (cicatrizare).
  Un posibil remediu este si debecarea, taierea varfului ciocului la exemplarele agresive, nu intotdeauna cu rezultate pozitive, dar poate fi incercata si aceasta metoda.
  Este recomandat sa se administreze timp de 1-2 saptamani, in apa de baut, un complex vitamino-mineral, care poate atenua agresivitatea prin reglarea unor posibile disfunctii metabolice. Este de foarte mare ajutor sa se scoata pasarile intr-o curte exterioara, daca exista aceasta posibilitate, cu verdeata daca se poate sau daca se poate administra verdeata este benefic.
  In cazul curcanilor (de exemplu) se pot suspenda obiecte pe care acestia le pot “ciuguli” (cum ar fi un flacon de plastic taiat la capete si umplut cu paie, legat la mijloc cu o sfoara si suspendat in spatiul lor de cazare). Astfel de metode au menirea de a oferi un cadru in care pasarile isi pot orienta ticul de a “ciuguli” catre aceste obiecte.

  SINUZITA
  In cazul sinuzitei putem vorbi de un simptom sau chiar de o afectiune ca atare, dependent de factorul care a generat aceasta manifestare. La curcani este mai frecventa si poate fi cauzata de mai multi factori. In unele situatii este vorba de microbi (bacterii sau virusuri in general) care determina boli care au ca simptome printre altele si sinuzita. In alte situatii poate fi vorba de iritatii mecanice la nivelul sinusurilor, iritatii generate de aerul viciat cu noxe in spatiul de cazare, praf, curenti de aer in exces etc. De multe ori se pot suprapune atat factoii infectiosi, cat si cei iritativi. Si in acest caz eliminarea sau combaterea cauzei trebuie sa ocupe primul loc in strategia de tratament. Este de la sine inteles ca daca in spatiul de cazare nu se face ventilatie corespunzatoare, trebuie reparata acesata deficienta, sau daca sunt curenti de aer in exces trebuie remediata problema.
  In cazul tratamentul antiinfectios trebuie retinut ca in caz de viroze sittuatia este mai complicata si daca curcanii se pot sacrifica este de dorit sa se recurga la aceasta modalitate de rezolvare, deoarece tratamentul este cu pierderi materiale semnificative si rezultatul incert. Daca sinuzita are cauza bacteriana sunt sanse sa se atenueze semnificativ efectele sau sa se tina sub control. In acest caz se poate administra eritromicina (un medicament care contine eritromicina) cu respectarea stricta a dozajului, deoarece subdozarea strica mai mult decat ajuta si tratamentul se face pe o perioada de minim 7-10 zile. De asemenea, se vor imbunatati conditiile de cazare si se vor administra complexe polivitaminice in apa de baut. Daca tratamentul nu da rezultate si daca pasarile pierd in greutate se recomanda sacrificarea acestora, evitandu-se astfel pierderile prin mortalitate.
  Sper ca sfaturile mele va sunt de folos.
  Va doresc succes in cresterea animalelor si sa aveti rezultate tot mai bune.

  Dr. Teofil Tăşădan
  vivabio

 • amarandei says:

  multumesc pentru sfaturi sint foarte utile in special pentru mine.astept si alte noutati.multumesc.o zi buna.

 • escuioana says:

  am cumparat curcani in varsta de 3 saptamani si in fecalele lor apar pete rosii. De la ce sunt oare? Ce tratamente sa le fac de acum incolo, s-au facut toate tratamentele ce trebuiau facute pana la aceasta varsta(asa mi s-a spus). Ii hranesc numai cu furaje concentrate “purina”

 • admin says:

  Buna ziua
  Problema semnalata de d-voastra poate avea mai multe cauze.
  Doua dintre ele ar putea fi cea parazitara sau una infectioasa.
  Din datele oferite nu as putea spune care este cauza problemei,
  insa ar fi bine sa verificati daca acolo de unde ati cumparat curcanii au fost probleme sau daca mai au si altii care au cumparat din acelasi loc. Apoi asigurati-va ca in jurul adapatorilor nu se umezeste asternutul, datorita pierderilor de apa din adapatori (acestea se ridica pe masura ce curcanii cresc in asa fel incat numai capul curcanilor sa depaseasca marginea de jos a adapatorilor).
  Asternutul, de asemenea, ar fi de dorit sa aibe cel putin 5 cm grosime (recomandat talaj de lemn sau paie).
  Incercati pentru 10 zile furajul nostru Starter curcani cod NC 1610 si vedeti ce se intampla.
  Daca aveti in gospodarie si gaini ar fi recomandata o deparazitare pe la 2 luni (pentru preventia Histomonozei).
  Din pacate pentru aceasta boala parazitara nu exista multe variante de tratament si sunt numai 2 optiuni ca medicatie
  -prima Enterogurd de uz veterinar (care are Metronidazol, dar nu foarte mult) si
  -a doua Metronidazol de uz uman tablete 250 mg administrat jumatate de tableta/curcan timp de 5 zile consecutiv

  vivabioLasa un comentariu

Produsele vivabio


Catalog Furaje